- Artikel publicerad den:
- Artikelförfattare:Adam Leitzler
- Artikeletikett:Ätbara växter
- Antal kommentarer: 0
Att odla chili är en härlig process där något litet utvecklas till något stort, vackert, gott och hett. Det är en fantastisk känsla att se det spira och växa, här bjuder vi på en enkel guide från frö till tallriken! 🌶️💚
Chilisådd 🌱
För att så chili använder vi gärna återanvändbara vindruvs-askar som små växthus. De har både dräneringshål i botten och lufthål i locket. Fyll askarna med två tredjedelar blomjord och toppa med en tredjedel såjord eller en mix av vermiculite och blomjord. Vattna igenom ordentligt innan du sår fröna glest. Täck dem med cirka 0,5 cm av vermiculitemixen och märk upp med sortnamn och sådatum.
Placera sedan sådden med undervärme, 25-30 grader, för bästa groning. Specialvärmemattor för sådd fungerar fint, men det går även bra med element eller golvslingor. Lufta kondensen emellanåt och se till att jorden och fröna inte torkar ut. Efter 1-4 veckor börjar de små plantorna titta upp ur jorden. Nu behöver de en ljus placering, gärna med extrabelysning, och helst lite svalare för att bli knubbiga och fina.
Omskolning och utplantering
När karaktärsbladen har utvecklats (2 bladpar) är det dags för första omskolningen. Plantera försiktigt om de små plantorna i varsina krukor med bra näringsrik jord. Efter cirka tre veckor är det dags att börja näringsvattna och eventuellt plantera om i större krukor.
Innan utplantering behöver plantorna vänjas vid utelivet. Avhärda dem ordentligt genom att gradvis vänja dem vid vind, varierande temperaturer och sol. Fiberduk kan vara toppen. Plantera ut när nattemperaturen är över +8 grader.
Chiliutställning i växthuset
Under sommaren har Tant Grön en chiliutställning i växthuset! Här kan du se en mängd olika chilisorter, från milda till heta. Verkligen något för alla nya och gamla chiliälskare att se de olika färgerna och formerna på frukterna. 😍
Recept och tips
När chilifrukterna börjar mogna är det dags att njuta av skörden. Här är ett härligt recept på picklad chili som passar till nästan all mat. Använd gärna olika färger och sorter för extra smak och färg.
Picklad chili:
400 g chilifrukter i skivor/ringar
3 dl vatten
3 dl äppelcidervinäger
3 msk socker
3 tsk salt
(Eventuellt några vitlöksklyftor och en kvist dragon)
Koka upp lagen och lägg i chiliskivorna. Låt puttra i fem minuter och häll sedan upp i varma, rena glasburkar. Förvara i kylskåp. Mmm… beroendeframkallande gott!
Andra tips på vad du kan göra med din chili:
Stekta chiliringar: Perfekt till hamburgare eller som snacks.
Egen sambal: En het och smakrik chiliröra.
Chilimarmelad: Fantastisk till ost och kex.
Chilisocker: En spännande topping till glass och bakverk.
Chilisalt: För en kryddig touch till dina rätter.
Vi älskar chili och att följa plantans resa från frö till en smakupplevelse är faktiskt lite magiskt. Ta hand om dina plantor, experimentera med olika sorter och njut av din egen skörd. Välkommen att upptäcka chiliutställningen och allt annat härligt hos Tant Grön i Vintrosa!
Ha det hett & gott! Chilikramar från Tant Grön och Hela Härligheten. 🔥
Läs mer