Nyfiken på

Fantastiska tomater!
  • Artikel publicerad den:
  • Artikeletikett:Ätbara växter
  • Antal kommentarer: 0
Fantastiska tomater!
  Tomater är fantastiska! De är både goda, nyttiga och lätta att odla. Här är en guide till olika tomatsorter och hur du bäst odlar dem. Variationsrikedom Tomater finns i alla former och storlekar: från låga kruktomater på 30 cm till högväxande sorter som kan bli flera meter höga. Frukterna varierar från gigantiska bifftomater till små körsbärstomater. De kan vara runda, hjärtformade, ovala eller avlånga och finns i alla möjliga färger, ibland vackert strimmiga eller prickiga. Odlingstips För högväxande sorter rekommenderas att "tjuva" plantorna, det vill säga ta bort sidoskotten som kommer i bladvecken. Låt gärna några extratoppar växa för att få fler grenar och fler frukter. Och de behöver nån form av stöd att bindas upp mot.Tomater trivs i soligt skyddat läge. I växthus, glasad balkong eller i skyddat uteläge, tex mot en varm vägg.  Plantera i kruka, pallkrage eller direkt i jorden.Ju större kruka, desto större planta och rikligare skörd. I riktigt stora krukor kan du kombinera flera sorter med olika färger. Busktomater behöver inte tjuvas, men kan behöva stödpinnar. Sorter 2025 Busktomater; Venus: Gulorange körsbärstomat, endast ca 30 cm hög. Passar perfekt i en kruka på balkongbordet eller i ljust fönster. 100 och 1000: Ampeltomat som ger mängder med små röda körsbärstomater. Odla i ampel eller i stor kruka på ett bord eller i pallkrage. PeachyKeen: en Dwarf-tomat som ger bra skörd med gyllene riktigt goda tomater. Fruktstorlek mittemellan körsbär och normalstor.   SweetBabyJade: en Dwarf-tomat som producerar rikligt med gröna söta småtomater. Något större än körsbär. Bifftomater AliceDream: Drygt meterhög planta med stora goda, vackert strimmiga orange frukter. Passar bra att odla i skyddat uteläge. En favoritsort för många.  AuntRubysGermanGreen: Gulgrön, kulturarv från 1800-talet. Favoritsort! BlueBeauty: En härlig indigotomat med svartlila nacke och neonrosaröd mage. Så god, hållbar och vacker sort. En "måsteha-tomat" om du frågar mig. BluePear: Päronformad, stor och fin. Svartlila nacke och rosaröd mage. Mm! Plan9FromOuterSpace: Stora läckra gulorange-strimmiga frukter. Härlig att klyfta, skiva eller göra gyllene tomatmarmelad på... RussianOrangeOxheart:  Hjärtformade frukter, orangegulstrimmig både in och utvändigt. Hållbara, riktigt goda tomater som dessutom är otroligt vackra. SartRoloise: Mörk nacke, ananasfärgad mage och fruktkött. Både snygg och god! White: Tidig, krämvit bra och pålitlig favoritsort. Dark Galaxy: Röd med gyllene fläckar och söt smak (se bilden nedan) Några högväxande körsbärstomater "Smågodis" Sungold: Gyllene körsbärstomater med supersöt smak. Mångas favorit! Sweet Aperitif: Rosaröda söta småtomater med smak av vin och tropiska frukter. Rosella: Dovt rosaröda med gröntonat fruktkött. Otroligt söt och god med balanserad smak. Vintertomater KennethsPiennolo: Röda "vintertomater". Goda både färska och lagrade. GialloDeVesuvio: Gula goda "vintertomater". Kallas även evighetstomat/lagringstomat då de är otroligt hållbara. Skörda klasen halvmogen på sensommar/höst, häng upp den i tex köket/skafferiet och skörda vartefter till vinterns och vårens rätter... Andra former Red Pearl: Klarröda daddelformade tomater. Gourmetsort. AtomicFusion: En vackert strimmig tomat i varierande storlek. Mycket smak.   Tänk att det finns så många sorter att njuta av! Att odla tomater är både roligt och givande, och med rätt skötsel kan du njuta av en riklig skörd hela sommaren och långt in på hösten och med de extra hållbara sorterna hela vintern!  Så varför inte prova att odla några nya sorter i år och upptäcka nya favoriter? 🍅
Läs mer
Chili: En guide från sådd till skörd
  • Artikel publicerad den:
  • Artikeletikett:Ätbara växter
  • Antal kommentarer: 0
Chili: En guide från sådd till skörd
Att odla chili är en härlig process där något litet utvecklas till något stort, vackert, gott och hett. Det är en fantastisk känsla att se det spira och växa, här bjuder vi på en enkel guide från frö till tallriken! 🌶️💚 Chilisådd 🌱 För att så chili använder vi gärna återanvändbara vindruvs-askar som små växthus. De har både dräneringshål i botten och lufthål i locket. Fyll askarna med två tredjedelar blomjord och toppa med en tredjedel såjord eller en mix av vermiculite och blomjord. Vattna igenom ordentligt innan du sår fröna glest. Täck dem med cirka 0,5 cm av vermiculitemixen och märk upp med sortnamn och sådatum. Placera sedan sådden med undervärme, 25-30 grader, för bästa groning. Specialvärmemattor för sådd fungerar fint, men det går även bra med element eller golvslingor. Lufta kondensen emellanåt och se till att jorden och fröna inte torkar ut. Efter 1-4 veckor börjar de små plantorna titta upp ur jorden. Nu behöver de en ljus placering, gärna med extrabelysning, och helst lite svalare för att bli knubbiga och fina. Omskolning och utplantering När karaktärsbladen har utvecklats (2 bladpar) är det dags för första omskolningen. Plantera försiktigt om de små plantorna i varsina krukor med bra näringsrik jord. Efter cirka tre veckor är det dags att börja näringsvattna och eventuellt plantera om i större krukor. Innan utplantering behöver plantorna vänjas vid utelivet. Avhärda dem ordentligt genom att gradvis vänja dem vid vind, varierande temperaturer och sol. Fiberduk kan vara toppen. Plantera ut när nattemperaturen är över +8 grader. Chiliutställning i växthuset Under sommaren har Tant Grön en chiliutställning i växthuset! Här kan du se en mängd olika chilisorter, från milda till heta. Verkligen något för alla nya och gamla chiliälskare att se de olika färgerna och formerna på frukterna. 😍 Recept och tips När chilifrukterna börjar mogna är det dags att njuta av skörden. Här är ett härligt recept på picklad chili som passar till nästan all mat. Använd gärna olika färger och sorter för extra smak och färg. Picklad chili: 400 g chilifrukter i skivor/ringar 3 dl vatten 3 dl äppelcidervinäger 3 msk socker 3 tsk salt (Eventuellt några vitlöksklyftor och en kvist dragon) Koka upp lagen och lägg i chiliskivorna. Låt puttra i fem minuter och häll sedan upp i varma, rena glasburkar. Förvara i kylskåp. Mmm… beroendeframkallande gott! Andra tips på vad du kan göra med din chili: Stekta chiliringar: Perfekt till hamburgare eller som snacks. Egen sambal: En het och smakrik chiliröra. Chilimarmelad: Fantastisk till ost och kex. Chilisocker: En spännande topping till glass och bakverk. Chilisalt: För en kryddig touch till dina rätter. Vi älskar chili och att följa plantans resa från frö till en smakupplevelse är faktiskt lite magiskt. Ta hand om dina plantor, experimentera med olika sorter och njut av din egen skörd. Välkommen att upptäcka chiliutställningen och allt annat härligt hos Tant Grön i Vintrosa! Ha det hett & gott! Chilikramar från Tant Grön och Hela Härligheten. 🔥
Läs mer
Upptäck ätliga blommor - En guide till färgglada smaker
  • Artikel publicerad den:
  • Artikeletikett:Ätbara växter
  • Antal kommentarer: 0
Upptäck ätliga blommor - En guide till färgglada smaker
  Vår, sommar och höst är den perfekta tiden för att utforska naturens ätbara skatter. Och vad kan vara mer inbjudande än att tillsätta färgglada blommor till dina måltider? Ätliga blommor är en fröjd för ögat som kan förvandla en enkel rätt till en fest. I det här inlägget delar jag med mig av mina favoriter bland säsongens ätbara blommor. Penséer och Violer Låt oss börja med de tidiga blommorna. Penséer och violer är inte bara vackra att se på, de är också perfekta för att piffa upp din sallad, smörgås och bakverk. Bra att veta: Ju mer du plockar, desto fler blommor kommer – så plocka på! Syrener Syrentiden är kort men ljuvligt väldoftande.  Plocka av de små blommorna från kvistarna  för att skapa ett vackert blomströssel eller varför inte prova på att göra syrensaft? Gräslöksblommor Håll i skaftet tätt mot blomman och vrid runt blomhuvudet så lossnar de små lökblommorna och blir ett perfekt blomströssel till tex gräddfilen, midsommarsillen och sommarsallader... Gräslöksblommor smakar som gräslökens strå men har en något sötare smak.  Dagliljor Dagliljornas knoppar är en dold skatt många inte känner till. De är inte bara ätbara utan erbjuder en spännande smakupplevelse. Har du testat dagliljeknoppar än? Fläder Ingen sommar utan fläderblomssaft! Visst är det en mest omtyckta sommardrycken. Fläderblomsaft är enkel att göra och älskad av alla åldrar. Rosor Plocka rosor i din trädgård. Använd hela rosblomman eller dra bort kronbladen och dekorera mat, sallad och bakverk.  Finhackade doftande rosenblad kan mixas med socker för att skapa en aromatisk smaksättare. Baka tex rosendrömmar....Experimentera med olika rossorter för att hitta din favorit. Tips; Ju mer de doftar desto mer smak. På bilden nedan en riktig favorit; Polkagrisros ´RosaMundi´ Pelargoner Ja, pelargonblommor är faktiskt ätliga! De kan överraska både i utseende och smak när de toppar dina bakverk eller maträtter. Gurkört Gurkörtens blå blommor är inte bara vackra utan smakar också sött och härligt gurk-aktigt. Perfekta för att dekorera din mat eller dryck. Ringblommor och Kryddtagetes Dessa två är inte bara härliga i utseendet men tillför också en unik smak till dina rätter. Kryddtagetes, med sin citrusaktiga ton, och ringblommans kronblad är fantastiska över tex en fräsch sallad. Ätliga blommor erbjuder en värld av smaker och färger att utforska. Varje blomma har sin unika charm och lyfter en vanlig måltid till något extra. Kom ihåg att endast använda blommor du vet är säkra att äta och som inte har utsatts för bekämpningsmedel. Önskar dig en smakrik vår, sommar och höst!
Läs mer